Kapalı Kalın Bağırsak Ameliyatı

  • Home
  • Kapalı Kalın Bağırsak Ameliyatı

Sindirim sisteminin alt parçasını oluşturan kalın bağırsak kolon ve rektum denen bölümlerden meydana geliyor. Kalın bağırsak kanseri en sık görülen kanser türleri arasındadır. En çok 50 yaş üstü kişilerde görülse de her yaşta insan risk altındadır.

Kalın Bağırsak Kanseri Nasıl Oluşuyor?

Kalın bağırsak kanserinin oluşmasında genellikle; yaş, polip oluşumu, sigara kullanımı, yaşam tarzı, beslenme alışkanlığı, çevresel ve genetik faktörler etkili oluyor.

Genetik faktörler; Ailenizde daha önce biri bağırsak kanseri geçirmişse, genlerin değişmesi nedeniyle sonraki nesillerde de görülme oranı %75’dir. Aynı şekilde sizin de bağırsak kanseri geçirmeniz sonraki nesillerinizi etkileyebilir.

Polip oluşumu; Kolon ya da rektum yüzeyini örten tabaka normalden fazla şekilde büyüyerek bağırsak kanalına doğru ilerler. Oluşan kabarcıklara polip adı verilir. Sapsız veya saplı olan bu kabarcıklar kansere dönüşmeden teşhis edilemiyor. Ancak kolon taraması esnasında fark edilebiliyorlar.

Bağırsak Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılıyor?

Kolonoskopi , bağırsak kanseri taramasında uygulanan endoskopik testlerin başında geliyor. Mevcut olan tümörü ya da henüz tümör haline gelmemiş olan polip ve benzeri oluşumları tespit ediyor. 50 yaş üzerindeyseniz, ailenizde kanser geçiren varsa 2 ile 5 yıl aralıklarla kolonoskopi yaptırmanızda fayda vardır.

Kalın Bağırsak Ameliyatları Hangi Durumlarda Yapılıyor?

-Durdurulamayan kanamalarda,

-Bağırsak tıkanıklığında,

-Kalın bağırsak kanserinde,

-Crohn hastalığında,

-Ülseratif kolitte,

-Divertikülit durumlarında kalın bağırsak ameliyatları yapılıyor.

Kanseri önlemek amacı ile yapılan kalın bağırsak ameliyatı: Polibi artmış ve yüksek olan hastalarda tüm kalın bağırsağı çıkarılıyor. Genetik hastalık riski dolayısıyla kalın kanserine yakalanma riskiniz yüksekse kalın bağırsağınız alınıyor. Böylece kansere yakalanma riskiniz engellenmiş oluyor.

Kalın Bağırsak Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Açık, robotik veya laparoskopik cerrahi tedavi yöntemleri kullanılarak lenf bezleri ve tümörü çıkarmaya yönelik operasyonlar yapılır.  Ameliyat öncesi tetkik ve incelemeleriniz yapılıyor. Daha sonra ameliyata hazırlanıyorsunuz. İlaçlarla bağırsaklarınız boşaltılıp, ameliyata hazır hale getiriliyorsunuz. Kanda pıhtılaşmayı önleyen kan sulandırıcı ilaç tedavisi ameliyat öncesi verildiği gibi ameliyat sonrasında da devam ediliyor.

Laparoskopik Yöntem Nasıl Uygulanıyor?

Bu cerrahi yöntemde doktor hastanın karnına bir cm den daha küçük 4-5 adet delik açar. Deliklere yerleştirilen borulardan (trocar) içeriye karbondioksit gazı verilir. Karın bölgesinin şişmesi sağlanır. Borulardan birine teleskopik kamera sokulur. Görüntü monitöre aktarılır. Doktor, diğer borulardan girdiği el aletleriyle ameliyatı kapalı olarak yapar.

Ameliyatın özelliğine göre doktor, rektum ile kalın bağırsağın uçlarını birleştirebilir. Kalın bağırsağı geçici veya sürekli olarak karın bölgesine dikebilir.

Anastamoz yapılması; Kalan bağırsakların birbirine bağlanmasıdır. Eğer ostomi yapılmadan tedavi edilmişse günlük hayatta yaptığınız gibi büyük abdestinizi normal yoldan yapabilirsiniz.

Ostomi; Hastalıklı bağırsağınız ameliyatla alındıktan sonra geri kalan bağırsağınız karın duvarına dikiliyor. Büyük abdestiniz burada bir torba içine toplanıyor. Bağlanan bağırsak ince bağırsak ise ileostomi, kalın bağırsak ise kolostomi adı veriliyor. Ostomiler geçici veya kalıcı yapılabiliyor.

Proktokolektomi ameliyatı: Bazı hastalıklarda kalın bağırsak ve rektum çıkarılıp, ince bağırsaktan bir poş oluşturulabiliyor. Bu poşun anüse bağlanması sonucunda normal dışkılama yapabiliyorsunuz. Sık sık ishal atakları için dikkatli olmalısınız.

Doktorunuzla görüşme yaptığınızda ameliyata karar vermeden önce bütün bilgileri öğrenebiliyorsunuz.

Laparoskopik Ameliyatın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

-Bu yöntemle daha az ağrı hissediyorsunuz.

-Hastanede yatış süreniz daha kısadır.

-Katı gıdalara geçişiniz daha kısada gerçekleşiyor.

-Bağırsaklarınız normal aktivitelerine daha hızlı geçiyorlar.

-Gündelik hayata daha hızlı geçiyorsunuz.

-Daha küçük kesikler olduğu için kozmetik bakımdan daha faydalı sonuçlar oluşuyor.

-Ameliyat bölgesinde fıtık oluşması ihtimali daha düşüktür.

Ameliyat Sonrası Neler Yapılabilir?

Ameliyattan sonra genellikle kontrol için bir gece hastanede kalıyorsunuz. İkinci gün evinize taburcu ediliyorsunuz. Ameliyattan sonraki gün yataktan çıkıp, yürüme egzersizleri yapmalısınız. Doktorunuzun verdiği beslenme ve ilaç tedavisine düzenli şekilde uymalısınız. İkinci haftada günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. İkinci haftada doktorunuza kontrole gitmeyi unutmayın.

Şimdi Abone Ol

En son haberlerimizi alın ve sağlıklı kalın.