Kıl Dönmesi Tedavisi
- Home
- Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl Dönmesi; genellikle erkeklerde görülen tıbbi ismi Pilonidal Sinüs olan, fiziksel kaynakları bulunan bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Kılların çeşitli nedenlerle deri altında toplanıp, enfekte olması sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlığın oldukça yaygın bir görülme sıklığı söz konusudur ve sorunun tedavisi neredeyse sadece cerrahi ile mümkün olabilmektedir. Kıl dönmesi kadın veya erkekte görülebilir ve vücudun hemen her noktasında ortaya çıkabilir. Yani sanıldı gibi hastalık sadece kuyruk sokumunda görülen bir sorun değildir. Hastalığın kıl kökü bulunan ve fiziksel olarak kıvrımlı yapıya sahip olan tüm beden bileşenlerinde ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Her ne kadar basit bir sorunsa da, Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) hayatı ciddi şekilde olumsuz etkiler ve hatta günlük rutine etki eder. Örneğin, kuyruk sokumundaki kuş yuvası rahatsızlıkları; oturma ve hatta yürüme gibi aktiviteler engel olup, ciddi acılara yol açabilir. Bu nedenle bir diğer ismi Kuş Yuvası olan kıl dönmesi, mümkün olduğunca erken evrede tedavi edilmeli ve tekrarının engellenmesine yönelik tedbirlerin alınması gereklidir. Ankara Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) tedavisi Prof. Dr. Gökhan Yağcı tarafından muayenehane ortamında gerçekleştirilmekte veya tercihen uygun klinik ve hastanelerde cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Sorunun kalıcı çözümüne yönelik ilk adımı atmak için şimdi hekime ulaşabilirsiniz.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kıl dönmesi, kıl köklerinin yön değiştirmesi, dökülen kılların deride oluşan kanlarda geri ilerlemesi veya kılların tam anlamıyla uzayamayıp yön değiştirmesi gibi birçok farklı nedenle oluşur. Fizyolojik sebepleri tam olarak bilinmiyor olsa da, sorunun ortaya çıkma nedeni genel olarak fizikseldir. Kıl dönmesi vücudun kıvrımsız hatlarında neredeyse hiç görülmez. Ayrıca kıllanmanın söz konusu olmayan kısımlarda da kıl dönmesi ortaya çıkma olasılığı elbette yoktur. Bu sorunun ortaya çıkmasında en önemli ekten kıl üzerine uygulanan basınçtır. Makat ve çevresinde meydana gelen kıl dönmelerinin en önemli sebebi de budur. Bu bölgede hem hijyen seviyesi düşüktür, hem de kıl kökleri sürekli baskıya maruz kaldığından dönme eğilimi daha yüksektir. Bunun gibi; koltuk altları ve kasıklar gibi bölgelerde de kıl dönmesi sorunu yaşamak mümkün olabilir. Yani çoğunlukla fiziksel sebepleri olan Kuş yuvasının tıbbi olarak engellenmesine yönelik çok az tedbir söz konusudur. Ancak sorunun cerrahi müdahale ile giderilmesi son derece kolaydır. Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) tedavisi Anakara – Çankaya muayenehanemizde uygun protokollerle gerçekleştirilebilmektedir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) Kimlerde Olur?
Kıl dönmesi; genellikle sert ve kıl kökü sayısı fazla bireylerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kadınlarda daha az görülür. Tabii çocuklarda bu sorun bir anomali söz konusu olmadığı taktirde görülmez. Her şeye rağmen nadir vakada çocuklarda da benzeri sorunlara rastlanıyor olsa da bu geneli ifade etmemektedir. Pilonidal Sinüs; genellikle erkeklerde gençlik dönemi ile başlar ve ileri yaşlara kadar gözlemlenebilir. Tedavisi mümkün olan sorununun önüne geçmek için ek tedbirler de uygulanabilir.
Kıl Dönmesi Engellenebilir mi?
Kıl dönmesi kronik hale gelmiş ve sürekli tekrarlıyor ise bunun önüne geçmek için cerrahi müdahale sonrasında bazı tedbirler uygulanabilir. Kıl dönmesin sürekli tekrarladığı bölgede eğer mümkünse kalıcı epilasyon faydalı olacaktır. Bu sayede enfeksiyona yol açan kıl kökleri yok edilir veya azaltılarak ortaya çıkma riski düşürülür. Tabii bu rahatsızlığın kilolu kişilerde daha fazla görülüyor olduğunu da eklemek gerekir. Basınç arttıkça kıl dönmesi riski de artacağından, bu sorunla karşılaşanların, kilo vermek yönünde irade kullanması uzun vadede faydalı olacaktır. Ayrıca kişisel hijyene de biraz daha dikkat edilerek, enfeksiyon riski azaltılabilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) Tedavisi
Kıl dönmesi tedavisi genellikle komplike olmayan bir cerrahi müdahaledir. Kıl Dönmesi Tedavisi veya bir başka deyişle; kıl dönmesi ameliyatı Ankara Çankaya’da bulunan muayenehanemizde veya hastane ortamında kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Kimi durulmada cerrahiye gerek kalmadan sorun çözülebiliyor olsa da, vakaların çoğunda sorun ilerlemiş olduğundan cerrahi gerekli olmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen operasyon, kısa sürede tamamlanır ve hasta mümkün olduğunca erken gündelik yaşantısına geri döner. Ancak Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) ameliyatının gerçekleştirildiği bölgenin neresi olduğuna bağlı olarak nekahat süreci biraz sancılı olabilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Hastalık) tedavisi için uzmanlardan destek almanız son derece önemlidir. Bu sorun her ne kadar basit bir sorun gibi görünse de hayatı olumsuz etkiler ve tedavisinde bilimsel yöntemlerin kullanılmaması durumunda habis problemler ortaya çıkabilir.