Makat Çatlağı Tedavisi

  • Home
  • Makat Çatlağı Tedavisi

Makat Çatlağı Tedavisi

Makat çatlağı, tıp dilinde anal fissür olarak adlandırılmaktadır. Sorun, makatı örten deride meydana gelen yırtık ya da çatlaklardır. Yüzeysel olarak başlayan çatlaklar genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden iyileşme gösterir. Hastalığın kronik bir hale gelmesiyse, çatlak iç kaslara ulaşmıştır. Makat çatlağının ana oluşum nedeni, makat bölgesinin içi kısımlarındaki kalınlaşma olarak gösterilebilir. Makat iç kaslarının normal kalınlığı 2 ile 3 mm iken, hastalık durumunda, artış meydana gelir.

Makatta meydana gelen bazı makat çatlaklarının neden iyileşmediği henüz bilinmiyorsa bile, kabızlık veya ishalin sürekli olarak yaşanmasının sebep olabileceği düşünülmektedir. Bunlarla birlikte dışkılama sürecinde, makat ve dışkının teması, makat çatlağının iyileşmesine engel olur. Bu durum makattaki kasların kasılmasından dolayı olur. Normal yetişkin bireylerde makatta kasılmalar yüzde 25 oranıyla görülürken, makat çatlağı olan kişilerde, kasılma oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Makat çatlaklarının geneli makat bölgesinin arka tarafında yer alır.

Makat Bölgesinde Yırtık ve Çatlaklar Neden Oluyor?

Makatta çatlak ve yırtıkların oluşum sebebini birden fazla duruma bağlayabiliriz. İşte makat bölgesinde çatlak ve yırtık oluşmasının nedenleri.

  • Yoğun derecede ishal sıkıntısı
  • Çok sert dışkı. Yoğun derecede yaşanan kabızlıkta makatta yırtık ve çatlaklara yol açabilir.
  • Özellikle diyet yaptığını sanarak lif oranlarının azaltılması, aşırı derecede protein tüketimi makat sorununun ana sebeplerindendir.
  • Vücuda çok yüksek miktarda laksatif (dışkı yumuşatıcı) alınması.
  • Özellikle hamilelik döneminde oluşumu neredeyse kaçınılmazdır.
  • Crohn Hastalıkları
  • Lösemi hastalıkları, çatlakların oluşumunda etkili olabiliyor.
  • Makattan ilişki yaşama, ters ilişki çatlak ve yırtıklara neden olabilir.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla kendiliğinden bile ortaya çıkabilir.
  • Makat bölgesine gelen darbeler veya sürekli olarak oturma hali.
  • Makat temizliğinin yeterince yapılmaması her ne kadar kabul görmese de makat çatlağına sebep olabilir.

Makat Çatlağının Belirtileri Nelerdir?

Makat çatlaklarının belirtileri aşağıda belirtildiği gibidir.

Makat Bölgesinde Şişme: Çatlak kenarlarında şişme olursa şişme oluşabilir.

Makatta Ağrı: Bölgede yaşanan çatlaklardan sonra, hastalar genellikle şiddetli bir ağrı ve yırtılma hissettiklerini söylerler. Dışkılama sonucunda ağrı olması, makat çatlaklarının belirtisi olabilir. Bu ağrı genelde makatta iç kasların kasılması neticesinde oluşur. Birçok hasta bu ağrılardan dolayı belli sürelerle dışkılama korkusu yaşamaktadırlar.

Makat Bölgesinde Kaşıntı: Makattaki çatlakların iyileşip tekrar oluşması, kaşıntıya sebep olur.

Makak Bölgesinde Kanama: Bu kanama genelde çok az miktarlarda olur. Parlak bir renkte ve sıvı şeklindedir. Hastaların yüzde 70’lik bölümünde tuvalet kağıtlarında kanama görülür. Bu belirti hemoroid ve bağırsak kanserlerinde de görülebilir. Bu nedenle karıştırılma ihtimali yüksektir.

Makat Çatlakları Nasıl Tedavi Edilebilir?

Makat çatlağı tedavisi iki şekilde yapılabilir. Bunlar ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemlerdir. En etkili ve net çözüm, ameliyatlı yapılan yöntemdir.

Makat Çatlağı Ameliyatsız Tedavi

Genellikle makatta meydana gelmiş olan çatlağın henüz ilk evrelerde olması sonucunda, tedavi çeşitli ilaçlarla yapılabilir. Bu ilaçlar ağız yoluyla alınan ilaçlarda olabilirken, çoğunluğu kremlerdir.

Makat Ameliyatı

Makat ameliyatı, hızlıca yapılan bir ameliyat olsa bile, yapacak olan doktorun alanında bilgili ve tecrübeli olması gerekir.  Makat tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemleri değişebilmektedir. Genel olarak yapılan operasyon şu şekilde gerçekleştirilir.

Makatta spazmı önleyebilmek için kaslarda bazı kesiler yapılır. Bu yolla makatta gevşeme sağlanır. Bu gevşeme makat bölgesinde rahatlamaya yardımcı olur. Bu rahatlama, iyileşme sürecini hızlandırır. Makat çatlağı ameliyatında, alanında ileri derece bilgili bir doktor tarafından uygulanırsa, 10 dakika kadar sürer. Başarı oranı ise yüzde 99’dur.

Makat Çatlağı Tedavisi Yan Etkileri Var mıdır?

Makat çatlağı ameliyatında görülen herhangi bir yan etki söz konusu değildir. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrasında, dışkı kaçırma, gaz kaçırma gibi sonuçlar olabilir.

Makat Çatlağı Tedavisinden Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Makat çatlağı ameliyatından sonra, kişinin uygun olacak basit diyet programları yapması doktor tarafında önerilir. İlk dönemlerde sıvı yiyeceklerle beslenmenin nedeni, dışkı yapısının sertleşmesini önlemektir. Dışkını sertleşmesi sonucunda, makat çatlak ameliyatından sonra, bölgede tekrar yırtılmalar ve çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında en önemli detay budur. Hastaların doktor tavsiyelerine mutlaka uymaları gerekmektedir.

 

Şimdi Abone Ol

En son haberlerimizi alın ve sağlıklı kalın.