Perianal Fistül

Perianal Fistül

Makat çevresinde meydana gelen Perianal fistül problemleri, eğer zamanında müdahale edilmezse, fistül denen ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Anüste kaygan olmasını sağlayan iki farklı kas çeşidi bulunmaktadır. Bu kasların arasında kayganlığı oluşturan bezler bulunur. Bezler dışkı gerçekleşmesi konusunda kolaylık tanımaktadır. Bu bezlerin enfekte olması ile beraber tıkanması sonucu apse sorunu ortaya çıkar. Yaşanabilen olası problemler farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

  • Crohn iltihabı
  • Uzun süreli diyare ve kabızlık nöbetleri
  • Obezite
  • Kanser
  • Diyabet
  • Anüse temas ettirilen yabancı cisimler
  • Anüs için yapılan farklı ameliyatlar
  • Radyoterapi

Bu gibi problemler sonucunda Perianal fistül ile apse sorunları ortaya çıkar; bu durum zaman içerisinde çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Perianal Fistül ve Apse Sorununda Belirtiler

Apse sorunlarında anal bölgede birçok farklı problem ile hastalık kendisini gösterebilmektedir. Hasta rahat şekilde oturamaz ve tuvaletini yapamaz. Çevresindeki cildi oldukça yoğun şekilde kızarıklık gösterir. Sistematik şekilde hastada üşüme, titreme ve halsizlik yaşamaya başlar. Apsenin kendiliğinden açılması ile akıntı ortaya çıkar ve buna bağlı olarak ağrı büyük oranda azalır.

Gerçekleştirecek olan tanı konusunda hastanın yaşadığı yakınmalar büyük öneme sahiptir. Diz ve dirsek pozisyonu üzerinden yapılan muayene neticesinde tanı konur. Bazı hastalar için daha derin bir araştırma yapılması gerekebilmektedir. Bu sebepten dolayı endoskopi, ultrasonda MR tetkikleri gibi etmenler söz konusu olur. Gerçekleştirilen böylesi yöntemler karşısında apsenin hangi kısma yerleştiği, büyüklüğü ve anüs kasları üzerinden yaşadığı ilişki anlaşılmaya çalışılır.

Perianal Fistül ve Apse Tedavisi

Bu tedavi yöntemi cerrahi işlemler neticesinde gerçekleşir ve drenaj büyük öneme sahiptir. Anüs kenarında gerçekleşen bir kesi ile pü boşalımı gerçekleşir. İltihabın çıkarılması ile drenaj oldukça kolaylaşır. Ardından apse posu yıkanır ve eğer gerek görülürse dren eklemesi gerçekleşir. Yapılan cerrahi müdahalenin ardından diren birkaç gün içerisinde alınır. Daha sonra hastanın iyileşme süreci 1 veya 1,5 ay arasında değişkenlik gösterir.

Perianal Fistül ve Apse Tedavisi Kararı

Boşaltılan apselerin ardından meydana gelebilecek olası komplikasyon makat fistülleri olarak bilinir. Eğer fistül gelişimi gerçekleşirse yeniden ameliyat yapılması gerekmektedir. Meydana gelen fistüllerin bir ağzı deri kısmında diğer adı ise anüs içerisinde yer almaktadır. Bu iki delik arasında oluk görünümü altında bir kanal meydana gelmektedir. Farklı problemler ile ortaya çıkan bu soruna karşı fistül ameliyatı büyük öneme sahiptir.

Çünkü gerçekleştirilen yetersiz müdahale neticesinde fistülün tekrarlanması olasıdır. Yanlış yapılan bir ameliyat ile adalelerin kesilmesi ve bunun sonucu hastanın abdestini tutamaması gibi bir durum yaşanabilmektedir. Bu sebepten dolayı ilk ameliyat ve ilk girişim en önemli etmendir. Daha sonraki gerçekleşen ameliyatlardaki başarı oranı ilkine göre daha düşüktür.

Fistül Tanısı ve Tedavisi

Fistül tanısı koyabilmek için fiziki bir tedavi gerçekleştirilmesi mecburidir. Dış deri bölümünden yerleştirilen bir stile üzerinden iç deliğe ulaşım sağlanır. Tabii aynı zamanda MR ettikleri ve ultrason gibi test sonuçlarının alınması ayrıca önemlidir. Bu sayede kesin bir tanı oluşturulur ve buna uygun şekilde hastanın ameliyat için yatışı gerçekleşir.

Multidisipliner bir ekibin takibi ile meliyat öncesi tetkikler, ameliyat ile ameliyat sonrası yapılan çalışmalar neticesinde, hasta kısa sürede yeniden sağlıklı yaşamına kavuşabilmektedir.

Perianal Fistül ve Apse Tedavisi İçin İletişim

Ciddiye alınması gereken perianal fistül ve apse tedavisi konusunda, hasta ile doktor arasındaki iletişim büyük öneme sahiptir. Hangi tür yöntem kullanılırsa kullanılsın hekim-hasta ilişkisi doğru bir iletişim dahilinde yürümesi gerekmektedir. Bunun nedeni fistül tedavisi uzun bir süreci kapsamasıdır.

Şimdi Abone Ol

En son haberlerimizi alın ve sağlıklı kalın.