Mide Tümörü Tedavisi
- Home
- Mide Tümörü Tedavisi
Mide Tümörü Tedavisi
Tümör çeşitleri arasında mide tümörü de oldukça sık rastlanılan bir hastalıktır. Özellikle Türkiye’de en yaygın olan tümör çeşitlerinin başında mide tümörü gelir. Mide tümörü midenin iç yüzeyindeki hücrelerin tümör nedeniyle kontrolsüz şekilde çoğalması sonucunda oluşur. Mide tümörünün de kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır.
Bu çeşitler genellikle iyi huylu yani benign veya kötü huylu yani malign olarak adlandırılır.
Mide tümörü tedavisi iki çeşitli operasyonla yapılabilir. Operasyonların bazısı ameliyat bazısı da ameliyat dışı yöntemlerle yapılmaktadır. Prof.Dr.Gökhan Yağcı bu alanda uzman olan başarılı bir doktordur. Prof.Dr.Gökhan Yağcı mide tümörünün mutlaka kontrol altında tutulması gerektiğini savunur. Aksi halde tümör kontrolsüz bir büyüme ile daha fazla alana yayılacaktır.
Mide Tümörü Nedir?
Mide; insan vücudunun karın bölgesinde sol üst kısımda bulunur. Hem görev itibariyle hem gastrointestinal sistemi açısından vücudumuzun en önemli organlarından birisidir. Günümüzde tümör çeşitlerine bakıldığında en fazla karşılaşılan tümörlerden birisi de mide tümörüdür. Bu tümör çeşidi adından da anlaşıldığı gibi midenin iç kısmında yer almaktadır. Midenin iç yüzeyinde yer alan hücreler bazen çevresel bazen de genetik faktörlerden etkilenebilir. Bu etkilenme sonucunda mide tümörü anormal şekilde çoğalmaya başlar. Eğer mide tümörü kötü huylu ise zamanla diğer organlar üzerinde de kontrolsüz biçimde yayılmaya başlar.
Mide Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Mide tümörünün oluşması ile beraber vücutta bazı rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Özellikle bu rahatsızlıklar hastalığın belirtisi olarak görülür. Bu açıdan hastalığın belirtileri hastalığın teşhisinde oldukça önemlidir. Mide tümörü rahatsızlığının belirtileri şu şekildedir;
- Yeme bozuklukları ve iştahsızlık,
- Sürekli kusma hali. Zamanla kanlı kusma durumları,
- Karın ve mide bölgesinde hissedilen şiddetli ağrı,
- Yemek yerken zorlanma, yutma zorluğu çekme,
- Yeme bozukluklarına dayalı sürekli kilo verme hali.
- Elbette bu durumların haricinde mide tümörü oldukça gizli şekilde de ilerleyebilir. Bu nedenle, midede sürekli ağrı ya da kusma hali varsa mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir.
Mide tümörü Ankara ve Türkiye’nin diğer farklı şehirlerinde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu teşhisin konmasından sonra derhal tedaviye başlamak doğru olacaktır.
Mide Tümörü Nedenleri
- Mide tümörünün belirgin ve net bir nedeni yoktur. Bazı sebepler mide tümörüne zemin hazırlaması açısından neden olarak gösterilir. Bu nedenler;
- Yanlış beslenme ve diyet uygulamaları, zamanla midenin yapısını bozmaktadır. Özellikle mide diyetler nedeniyle tek tip yeme alışkanlığı edinir. Bu durum zamanla mide tümörüne zemin hazırlar.
- Mide tümörü araştırıldığında A grubu kan taşıyan kişilerde bu rahatsızlık daha fazla gözlemlenir.
- Çevresel faktörler nedeniyle de mide tümörü rahatsızlığı daha çok görülebilir.
- Kalıtsal rahatsızlıklar nedeniyle de özellikle genetik durumlarda mide tümörüne oldukça sık rastlanır.
- Bu durumların tamamı mide tümörünün oluşması açısından bir neden olarak görülür.
Mide Tümörü Tedavisi
Mide tümörünün tedavisi tümörün evresine göre değişir. Genellikle mide tümörünün tedavisi ameliyatla ya da ameliyat dışı farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Tümörlü alan henüz kanserleşme aşamasına dönüşmemiş ise endoskopi ile kolaylıkla tedaviye başlanabilir. Fakat mide tümörü çok ileri duruma gelmişse hem ameliyat hem de onkoloji tedavisine başlanmalıdır.
Mide tümörü tedavisinde ameliyat tercih edilmişse ameliyat için de farklı yöntemler seçilebilir. Bu yöntemlerin tamamı mide tümörünün çeşidi, yeri ve yayılımıyla ilgilidir.
Mide tümörü tedavisinde en önemli olgu erken teşhisdir. Bu nedenle, mide tümörü ile ilgili belirtiler söz konusu olduğunda derhal bir doktora görünmek gerekir. Mide tümörü tedavisi Ankara ve diğer pek çok şehirde yapılmaktadır.
Mide Tümörü Ameliyatında Riskler
Mide tümörü ameliyatı da her ameliyatta olduğu gibi risk taşıyan bir ameliyattır. Mide tümörü operasyonunda riskler yapılan ameliyatın yöntemine göre değişir. Çünkü, mide tümöründe tek bir alanın çıkarılması söz konusu olacaksa risk durumu da gastrektomiye göre daha azalma gösterir. Genel olarak bakıldığında mide tümörü ameliyatının riski olmasının belirli nedenleri vardır. Bunlar; hastanın sağlıkla ilgili yaşadığı sıkıntılar, sağlık koşulları ve tümörün cinsidir.
Yani risk durumu da her hastada aynı olmamaktadır.
Total gastrektomi sonrasında hasta uzun bir müşaade altında tutulur. Hastanın yaşam fonksiyonları kesinlikle doktorun kontrolünde olmalıdır. mide tümörünün yayılması halinde yapılan ameliyat da daha riskli kabul edilmektedir. Çünkü ilerleyen mide tümöründe kanser oluşumu da gözlemlenir.