Pankreas Tümörü

Pankreas Tümörü

Pankreas Tümörü

Pankreas Tümörü

Pankreas tümörü, diğer ismiyle pankreas kanseri, teşhisi çok zor olan ve ölümcül kanser hastalıkları listesinde dördüncü sırada yer aldığı için tehlikeli sayılmaktadır. Modern tıbbın gelişmesine rağmen, etkin bir ilaç tedavisi uygulanamadığı için, cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Genelde vücuda çok hızlı bir biçimde yayılan hastalık, 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık rastlanmaktadır.

Pankreas Tümörü Nedir?

Pankreas, karın boşluğunda bulunan 15 santim uzunluğunda bir organdır. Pankreas tümörü (kanseri) başlangıcı, organdaki hücrelerin kontrol edilemeyecek şekilde hızlı çoğalmasıyla başlamaktadır.

Pankreas Kanserinin Nedenleri?

  •  Pankreas tümörünü tetikleyen en önemli faktör, sigara kullanımıdır. Sigara kullanan kişilerin yüzde 30’u pankreas tümörü hastalığına yakalanır.
  •  Meyve ve sebze yerine, protein kaynaklı beslenmeler, pankreas tümörünün oluşmasında etkili olmaktadır.
  •  Kilo kontrolsüzlüğü, obezite hastalığı pankreas kanserine etkili bir zemin hazırlamaktadır.
  •  Kimyasal maddeye maruz kalınma durumunda, pankreas tümörünün oluşumu bir hayli fazla olur.
  •  Pankreas organında meydana gelen iltihaplanma, uzun süreli olarak tedavi edilmediğinde, tümör oluşumuna sebep olabilmektedir.
  •  Yine şeker hastası olanların, normal kişilere oranla 2 kat daha fazla yakalanma riski vardır.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Pankreas tümörü, hiçbir belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle teşhis edildiğinde genellikle tümör pankreasın dış bölgesine taşınmış olur. Bu sebeple başarılı bir tedavi uygulaması için doktora derhal başvurulmalıdır. Bu tedavi sürecinde etkili olabilir.

Pankreasın tümörü belirtileri arasında; hızlı kilo kayıpları, iştahsızlık, midenin çıkış bölgelerinde tıkanıklık, sırt ağırları, karın ağrıları gibi durumlar olabilir. Pankreas tümörünün diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

  •  Aşırı şekilde yaşanan gaz sancıları ve şişkinlik hissi.
  •  Yatay pozisyona geçişte, yemek yeme esnasında yaşanan şiddetli ağrılar.
  •  Kanlı ve koyu renkli olan idrar.
  •  Genel manada yaşanan halsizlik.
  •  Kaşıntı veya varis.
  •  Safra kesesinde veya karaciğerde büyüme olması.

Bu belirtiler söz konusu olduğunda, tetkik amaçlı doktora başvurulması gerekir. Sayılan tüm belirtiler başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Fakat yine, doktor kontrolüne girmek yararlı olacaktır.

 

Pankreas Tümörü Tanı Aşaması

Tanı ve teşhis aşaması, diğer hastalıklara göre biraz daha zor olabilir. Çünkü yukarıda saydığımız belirtiler, başka hastalıkların belirtileri arasında yer alıyor. Aynı şekilde organın, karaciğer ve ince bağırsakların ardına gizlenmiş olması, teşhisini zorlaştırmaktadır.

Tanı genelde, çeşitli bazı testlerin yapılmasıyla konulabilir. Bu testlerin birçoğunda pankreas bölgesi görüntülenir. Bu testlerdeki genel amaç, hastalığın varlığı, yayılma miktarının ne kadar olduğu ve tedavi sürecinde neler yapılabileceği ile ilgilidir. Pankreas tümörü tedavisinde erken tanı önemlidir.

Pankreas Tümörü İçin Uygulanan Testler

  •  Kan testleri
  •  Hastanın fiziki muayenesi ve geçmişte yaşadığı rahatsızlıklar
  •  Tümör belirteçleri
  • Bilgisayarlı Tomografi
  •  Manyetik rezonans görüntüleme
  •  Karın bölgesi ultrasonu

Pankreas Tümörü Evreleri

Pankreas tümörünün dört evresi bulunur. Bu belirtiler, hastalığın gelişim süreciyle ilgilidir. Birinci evreden diğer evrelere geçişte, tümörün diğer alanlara yayılması olasıdır.

Pankreas Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pankreas tümörünün tedavisi, üç çeşit yolla yapılmaktadır. Bunlar radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi müdahaledir. Bu tedavi yöntemler hastalığa göre belirlense de etkili ve başarılı yol cerrahi müdahaledir.

Pankreas ameliyatı, zorlu bir süreçtir. Hatta birçok tümör ameliyatlarından da daha zordur. Bu nedenle ameliyatı gerçekleştirecek olan kişinin alanında başarılı olması, yapılacak olan hastanenin gerekli ekipmanlarının bulunması gereklidir.

Whipple Ameliyatı

Whipple yöntemli pankreas tümörü ameliyatıyla, bölgede yer alan ölü hücreler temizlenir. Fakat bu bölgenin temizlikleri yapıldığında, birçok organla temas sağlanabilir. Bu nedenle pankreas ameliyatı, kesinlikle kaliteli bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Pankreas ameliyatı, hem doktor açısından hem de hasta açısından oldukça zorludur. Alanında bilgili ve tecrübeli bir cerrah tarafından yapılmadığı sürece, ölümcül riskleri olabilir.

 

Şimdi Abone Ol

En son haberlerimizi alın ve sağlıklı kalın.